Home Isprobali smo Imate čir? Pravilna ishrana ključ je oporavka

Imate čir? Pravilna ishrana ključ je oporavka

434
0
SHARE
Foto: Guliver/Thinkstock

Opšta načela ishrane u slučaju peptičnog ulkusa na želucu i dvanaestopalačnom crevu podrazumevaju izbegavanje i potpuno izbacivanje namirnica koje stvaraju kisele reakcije u organizmu, kao i pržene i presoljene hrane.

Oštećenje sluznice želuca i dvanaestopalačnog creva (duodenuma) posledica je upalnih procesa, koji mogu oštetiti i dublje slojeve sluzokože te izazvati veće lezije na ovim delovima sistema organa za varenje koje nazivamo čirom ili ulkusom. Glavni uzrok nastanka čira, oštećenja na tkivu, jeste prevelika količina želudačne kiseline (sona – hlorovodonična kiselina). Peptični ulkusi mogu nastati na želucu (gastritični) i na dvanaestopalačnom crevu (duodenalni). Čirevi na duodenumu mnogo su češći od onih na želucu i najviše se javljaju kod osoba starosti između 25 i 45 godina, dok problem s čirom na želucu uglavnom imaju stariji od 50 godina. Ipak, i od ovih pravila ima odstupanja.

Koji su simptomi čira?

Najčešći simptomi ovog oboljenja jesu bol u gornjem delu stomaka, koji je najintenzivniji tokom noći, zatim mučnina i povraćanje, kao i gubitak apetita i telesne težine. Bol koji se javlja na prazan stomak ukazuje na čir u duodenumu i unosom hrane privremeno možete ublažiti tegobe, dok usled čira na želucu bol uglavnom nastaje neposredno nakon jela.

PROČITAJTE I… Fitoterapijom protiv čira i gastritisa

Uzroci nastanka čira

Donedavno se smatralo da su stres i loša ishrana jedini uzroci čira na želucu. Međutim, sada je poznato da infekcija helikobakterijom (Helicobacter pylori) u najvećem broju slučajeva može biti glavni krivac za ovu bolest. Prenosi se u lošim higijenskim uslovima, bliskim kontaktom, preko pljuvačke, stolice i lošom higijenom pribora za jelo i kuvanje. Prisustvo bakterije može se proveriti putem krvi, stolice, izdisajnog testa, a najbolje je endoskopskim pregledom. Dugotrajnim i čestim uzimanjem aspirina, lekova za bolove ili lekova protiv upala može se oštetiti sluznica želuca i duodenuma. Pored toga, pušenje, alkoholna pića, gazirani napici, kafa i genetika takođe mogu uzrokovati ovo oboljenje.

NAPOMENA: Navedeni simptomi, ali i promene u smislu nadutosti i lošeg varenja, iziskuju neodložno obraćanje stručnom licu, posebno u slučaju krvi u stolici ili povraćanja praćenog krvlju.

Ishrana i čir: Šta treba izbegavati

Najagresivniji napadi na sluznicu želuca i duodenuma posledica su prekomernih količina alkohola, gaziranih pića, kofeinskih napitaka, industrijski proizvedenog sirćeta, presoljene hrane, kao i čestog konzumiranja suhomesnatih proizvoda. Namirnice koje stvaraju kisele reakcije u telu treba smanjiti na najmanju meru ili ih potpuno izbaciti iz ishrane (rafinisani šećeri, prerađeni proizvodi koji sadrže dosta šećera i aditiva – čokolada, čokoladno mleko, pekarski proizvodi…). Takođe treba jesti manje ili nikako ne jesti prženu hranu, te izbegavati pripremanje namirnica na visokim temperaturama – do tamne boje ili izgorelosti. Preporučuje se kuvanje na pari ili dinstanje na vodi bez rafinisanih ulja.

Sveži proizvodi kao što su voće, povrće, orašasti plodovi i semenke pravi su izbor da sačuvate sluznicu digestivnog sistema u dobrom stanju. Veoma je važno pravilno kombinovati namirnice kako bi se izbegla fermentacija – uzročnik kiseline koja napada sluznicu želuca, jednjaka i duodenuma. Preterano hladna i vruća hrana i pića nisu prijatelji organa za varenje, dok povremeno konzumiranje svežih sokova od šargarepe, kupusa, brokolija ili krompira štiti od oštećenja i sanira već oštećenu sluznicu. Za prevenciju i lečenje oštećene sluzokože preporučuju se nerafinisana ulja (maslinovo i kokosovo), ali je dovoljno tečnosti, posebno vode i ceđenih sokova – najbolji lek za želudac i dvanaestopalačno crevo.

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here