Home Moć uma Hromoterapija – Izlečite um i telo bojama

Hromoterapija – Izlečite um i telo bojama

558
0
SHARE

Saznajte na koji način pomoću boja možete da rešite zdravstveni ili neki drugi problem

Hromoterapija, poznata i kao terapija bojama, drevna je metoda izlečenja tela i uma zasnovana na sedam osnovnih boja spektra, koje su vidljive i kad kroz prizmu pustimo belu svetlost. To su crvena, narandžasta, žuta, zelena, plava, indigo-plava i ljubičasta.

Prema ajurvedi, ove osnovne boje povezane su sa sedam energetskih centara (čakri), raspoređenih duž kičmenog stuba. Kako je energetski disbalans među čakrama uzrok većine oboljenja, boje se koriste da bi se ponovo uspostavila ravnoteža i vratila vitalnost.

Hromoterapija se i danas koristi kao alternativna medicinska metoda, a najčešće podrazumeva usmeravanje obojene svetlosti na obolele delove, ili pak izlaganje tela određenoj boji. Šta omiljene boje govore o nama i kako nam dugin spektar može pomoći da održimo zdravlje, postignemo uspeh i uspostavimo psihofizičku ravnotežu?

SEDAM BOJA SPEKTRA – SEDAM ČAKRI

CRVENA: Ubrzava cirkulaciju

Dejstvo hromoterapije:
Crvena se povezuje s prvom, baznom čakrom, koja kontroliše kičmu, kukove i noge. Aktivira rad žlezda i nervnog sistema, te oslobađa adrenalin. Budući da obnavlja energiju, odlična je za oporavak od telesnog umora i prehlade.

Deluje na mišiće i krv, te se primenjuje u lečenju srčanih oboljenja, loše cirkulacije, boginja, šarlaha i kožnih bolesti. Ne sme se koristiti u tretmanima kancera jer pospešuje umnožavanje ćelija, a ni za lečenje emocionalnih poremećaja pošto se pokazalo da pacijenti izloženi crvenom svetlu postaju uznemireni.

NARANDŽASTA: Leči depresiju i stimuliše varenje

Dejstvo hromoterapije:
Druga, sakralna čakra, koja se povezuje s ovom bojom, kontroliše bubrege, mokraćni sistem i reproduktivne organe. Budući da stimuliše varenje i može uzrokovati grčeve u stomaku, stručnjaci smatraju da tokom jela nije dobro biti okružen ovom bojom. Pokazala se veoma korisnom u lečenju depresije jer oslobađa od frustracija i strahova te smiruje nervnu napetost.

Osim toga, primenjuje se u terapiji štitnjače, dijabetesa, bolesti pluća, u slučaju hroničnog reumatizma, astme, upale bubrega, kamena u žuči, a kod žena stimuliše rad žlezda. Potrebna je vegetarijancima da bi u organizam uneli energiju…

NASTAVAK POTRAŽITE U BIO zelena medicina magazinu! 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here