Home Moć uma Hrana koja čuva mozak

Hrana koja čuva mozak

335
0
SHARE

Najbolji način da se zaštitite od Alchajmerove i Parkinsonove bolesti i poboljšate pamćenje jeste pravilan izbor namirnica, savetuje Đovani Skapanjini – jedan od najpoznatijih svetski priznatih specijalista iz ove oblasti.

Hrana za mozak

Starenjem populacije drastično se povećao i broj ljudi s kognitivnim deficitom, koji u najtežim slučajevima vodi do demencije. Iako još uvek nema terapije za uspešno lečenje ovog oboljenja, rezultati brojnih studija pokazuju da postoje prirodne supstance koje mogu usporiti razvoj prvih simptoma bolesti.

”Neki elementi zastupljeni u hrani od izuzetne su važnosti za normalan rad centralnog nervnog sistema. Poznato nam je da mediteranski način ishrane štiti mozak, ali smo se ovoga puta zapitali koji su to sastojci koji posebno deluju protiv neurodegeneracije. Da bismo pronašli odgovor, proučavali smo populaciju stogodišnjaka”, započeo je svoju priču na kongresu Italijanskog nutraceutskog društva Đovani Skapanjini, profesor kliničke biohemije na Univerzitetu u Molizeu.

Stogodišnjaci iz Okinave
Istraživanja su se fokusirala na starije ljude iz Okinave, koji se ubrajaju u najdugovečnije na svetu i među njima je najmanji procenat obolelih od Alchajmerove bolesti. ”Ova studija utvrdila je da tajna dugovečnosti leži u niskokaloričnoj ishrani s niskim glikemijskim indeksom”, primećuje Skapanjini. ”Ali to nije sve: stanovnici tog ostrva u veklikim količinama koriste kurkumu, pa samim tim i njen osnovni polifenol – kurkumin. Ne jedu mnogo pirinča, a 20% njihove ishrane zasniva se na algama. Polifenoli ne služe tome da proizvedu energiju niti materiju koja sačinjava naše telo, već štite biljku od mikroba, gljivica i virusa, a čoveka od hroničnih oboljenja karakterističnih za starenje, uključujući i ona koja pogađaju mozak.”

PROČITAJTE I… Zdravi kao dren uz čašu piva dnevno

Kurkumin – moćan neuroprotektor
Skapanjini je bio prvi istraživač koji je pokazao da je kurkumin izuzetno moćan neuroprotektor. Ovaj polifenol aktivira jedan poseban faktor ćelijske transkripcije – NRF-2 – i podstiče proizvodnju antioksidansa koji sprečavaju štetno dejstvo slobodnih radikala. To je isto kao da nervnim ćelijama šalje poruku: ”Branite se od onoga što vam može naškoditi!”

Dugovečni pacovi
Ova istraživanja nastavila su se na Naked Mole pacovima, životinjama koje žive do 30 godina, duže od svojih srodnika, običnih pacova. Na taj način otkriveno je da se tajna dugovečnosti krije upravo u NRF-2 sistemu. Ako se on zaustavi, Naked Mole pacovi se vraćaju na normalan životni vek. Osim toga, rezultati epidemioloških istraživanja navode na zaključak da osobe koje uzimaju više kurkumina ređe obolevaju od Alchajmera.

Istraživanja se nastavljaju
Da li je problem time rešen? ”Još uvek nije”, kaže Skapanjini. ”Jedno su epidemiološke studije, a nešto drugo istraživanja tokom kojih se kurkumin u određenim dozama daje pacijentima, kako bi se videlo njegovo dejstvo kroz nekoliko godina. Ova ispitivanja vršena su i na osobama obolelim od Alchajmerove bolesti i na onima koji pate od depresije, ali nismo postigli značajne rezultate. Problem je nedovoljna bioraspoloživost polifenola i kurkumina. Količina koju unosimo putem hrane i koja dolazi u dodir s ćelijama nervnog sistema očigledno je preniska da bi obavljala neuroprotekciju.” I šta sad?

PROČITAJTE I… Fotografije ljubimaca stimulišu mozak

Kurkuma i omega-3
Rešenje bi moglo biti u spoju kurkumina s drugim neuroprotektivnim supstancama, pre svega s omega-3 masnim kiselinama. ”Ova kombinacija pospešuje stvaranje novih sinapsi među neuronima i ublažava neurozapaljenja koja su, na duge staze, štetna za mozak”, objašnjava ovaj istraživač.

Nova ispitivanja su u toku
Studije koje se trenutno sprovode na Univerzitetu u Los Anđeles imaju za cilj da se utvrdi da li kurkumin i omega-3, u odgovarajućim količinama, mogu sprečiti nastanak demencije i pružiti zaštitu organizmu kad se jave prvi simptomi blagog kognitivnog deficita (slabije pamćenje, koncentracija, pažnja, kao i sporiji govor).

Prevencija počinje… sad!
Ipak, u iščekivanju rezultata možemo povećati unos namirnica bogatih omegom-3 i polifenolima, čija je biološka aktivnost izgleda izuzetno važna za održavanje dobrog zdravstvenog stanja, zaključuje Đovani Skapanjini.

STARE BROJEVE BIO MAGAZINA POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here