Home Formula zdravlja Heljda – mala apoteka

Heljda – mala apoteka

256
0
SHARE
Foto: Guliver/Thinkstock

Zahvaljujući brojnim lekovitim sastojcima, ova namirnica pomaže u lečenju brojnih zdravstvenih tegoba.

Heljda i zdravlje

Heljda je jedna od namirnica čija popularnost svakodnevno raste, a sve zahvaljujući tome što ima brojne lekovite sastojke. Prema botaničkoj klasifikaciji, ova biljka nije žitarica, ali se svrstava u tu grupu namirnica zbog sličnog hranljivog sastava i načina pripreme, a i po izgledu podseća na njih. Heljda sadrži veoma visok procenat ugljenih hidrata (72,9%), kao i kalijuma, fosfora i kalcijuma. Takođe, tu su jod, cink, brom, organske kiseline i rutin, supstancu iz grupe vitamina P koja sprečava razvoj mnogih bolesti.

Jača organizam
Ukoliko redovno jedete heljdu, između ostalog, snabdećete organizam lizinom, esencijalnom amino-kiselinom značajnom za rast kostiju i obnavljanje krvi. Takođe, bogata je agriminom, koji smanjuje rizik od senilnosti jer poboljšava pamćenje i koncentraciju. Kaša od heljde (idealan doručak) jača organizam, podmlađuje krvne sudove, otklanja umor i zagreva telo, te podstiče cirkulaciju i lučenje urina. Pritom, snižava krvni pritisak te sprečava aterosklerozu i opstipaciju. Heljda može biti od velike pomoći i u lečenju bolesti pluća i bubrega. Nutricionisti je naročito preporučuju osobama s probavnim smetnjama, rekonvalescentima i starijima. Što češće treba da je konzumiraju i vegetarijanci, jer sadrži visok procenat proteina.

PROČITAJTE I… Ječmena trava: Moćni zeleni listići

Povećava otpornost kapilara
Istraživanja su pokazala da stabljika heljde sadrži rutin, supstancu koja zaustavlja krvarenje i povećava otpornost kapilara, pa pozitivno deluje u slučaju bolesti krvotoka, proširenja vena i pucanja kapilara. Pomaže i u slučaju reume, glaukoma, dijabetesa i probavnih tegoba. Heljda je idealna namirnica za osobe s poremećenom probavom, te decu i starije. U ishrani se koristi oljušteno zrno i brašno, od kojeg se pripremaju hleb i kaša. Heljda se odlično kombinuje s povrćem, gljivama i drugim žitaricama.

Ne sadrži gluten

Za osobe koje boluju od celijakije – ovo je veoma važan podatak. Naime, gluten je protein koji kod mnogih ljudi uzrokuje ozbiljne probavne tegobe. Zrna heljde sadrže i nekoliko važnih antioksidansa – rutin, tanin i katehin. Rutin ima antiupalno i antioksidansno dejstvo i sprečava nastanak ugrušaka u krvnim sudovima. Takođe, neke studije sugerišu da deluje protiv hemoroida. Zrna heljde imaju više vitamina B od kinoe, naročito riboflavina (vitamin B2) i niacina (vitamin B3). Pored toga, sadrži i visok procenat bakra i magnezijuma. Bakar je neophodan za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, dok magnezijum opušta krvne sudove i sprečava grčeve, a deluje povoljno i u slučaju glavobolje i depresije.

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here