Home Formula zdravlja Grejpfrut – topi kilograme i čisti telo

Grejpfrut – topi kilograme i čisti telo

274
0
SHARE

Nezaobilzna je namirnica gotovo svakog detoks programa – zahvaljujući velikoj količini pektina koji uklanja holesterol iz krvi i podstiče sagorevanje masti.

Grejpfrut i zdravlje

Grejpfrut se ubraja u citruse, a nastao je ukrštanjem pomorandže i pomela. Postoji nekoliko vrsta ovog voća, a najpoznatiji su crveni, ružičasti i beli grejp.

Vitaminska bomba
Osim što obiluje vitaminima C, A, B1 i B2, sadrži i kalijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, eterična ulja, folnu i druge organske kiseline. Bogat je antioksidansima koji pospešuju čišćenje organizma od toksina.

PROČITAJTE I… Sprečite rak kože na vreme: Ne preterujte sa citrusima

Ima mnogo zdravstvenih prednosti
Naučno je dokazano da grejpfrut čisti arterijske zidove krvnih sudova od naslaga plaka. Snižava nivo holesterola i triglicerida u krvi. Osim toga, poseduje antikancerogena svojstva, u čemu prednjači crveni grejp, koji u sebi ima veliku količinu likopena, odličnog u borbi s tumorima. Snižava temperaturu uzrokovanu prehladom, jača imunološki sistem i poboljšava funkciju jetre. Salicilna kiselina iz ovog voća razgrađuje neorganski kalcijum, koji se nakuplja u hrskavici zglobova i može uzrokovati artritis.

Odličan je za detoksikaciju i mršavljenje
Kalijum iz grejpa podstiče sagorevanje masti, stoga se preporučuje gojaznim ljudima. Ukoliko nakon svakog obroka pojedete četvrtinu grejpfruta, sagorećete polovinu prethodno unetih kalorija. U 100 g grejpa ima oko 35 kalorija, a gotovo 90 odsto grejpa čini voda, zahvaljujući čemu možete ubrzati metabolizam.

Poboljšava izgled kože
Vitamin C podstiče proizvodnju kolagena i kožu čini glatkom i čvrstom.

Napomena
Ukoliko uzimate terapiju za kancer, depresiju, anksioznost, visoki krvni pritisak, anginu ili neke infekcije, izbegavajte grejpfrut. Naime, furanokumarini iz grejpa u interakciji s ovim lekovima mogu povećati svoju koncentraciju, što dovodi do toksikacije organizma.

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here