Home Formula zdravlja Grejpfrut – moćni saveznik zdravlja

Grejpfrut – moćni saveznik zdravlja

206
0
SHARE

Ukoliko se konzumira redovno, ovo voće sprečava ne samo kardiovaskularna već i maligna oboljenja.

Grejpfrut i zdravlje

Mnogi botaničari smatraju da je grejpfrut zapravo prirodna mešavina pomorandže i pomela, citrusnog voća koje je iz Indonezije doneto na Barbados u 17. veku. Ime je dobilo 1814. godine na Jamajci, i to zbog načina na koji raste – visi u grozdovima poput grožđa. Grejpfrut je odličan izvor vitamina C, nutrijenta koji jača imunitet i pomaže organizmu da se izbori sa raznim infekcijama. Ovaj snažni antioksidans smanjuje štetu uzrokovanu dejstvom slobodnih radikala koja dovodi do upalnih procesa, stoga se grejpfrut preporučuje obolelima od reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i astme.

Blagodeti likopena i limonoida

Intenzivna ružičastocrvena boja grejpfruta potiče od likopena, fitonutrijenta koji ima antikancerogeno dejstvo. Reč je o jednom od najboljih boraca protiv slobodnih radikala – jedinjenja koja mogu da oštete ćelije. Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu ”Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition” pokazalo je da se redovnim unošenjem namirnica bogatih likopenom, kao što su ružičasti grejpfrut i paradajz, znatno smanjuje rizik od raka prostate. Nastanak tumora sprečavaju i fitonutrijenti limonoidi, koji se takođe nalaze u grejpfrutu, tako što podstiču stvaranje detoksikujućeg enzima glutation transferazu. Taj enzim pomaže jetri da eliminiše nagomilane toksine iz organizma.

PROČITAJTE I… Limun snižava holesterol

U studijama na životinjama i laboratorijskim testovima na ljudskim ćelijama, pokazalo se da limonoidi štite od raka usne duplje, kože, dojke, želuca i debelog creva. Istraživači su otkrili da ljudski organizam može da apsorbuje i iskoristi dugodelujuće limonoide zvane limonini, kojih u citrusnom voću ima u jednakoj meri kao i vitamina C. U citrusnom voću limonin je prisutan u obliku limonin-glukozida, tj. vezan je za molekul glukoze (šećera). Naša tela lako apsorbuju to jedinjenje, razlažući šećer i oslobađajući limonin. Osim toga, naučnici su otkrili da pulpa citrusnog voća sadrži glukarate, jedinjenja koja štite od raka dojke.
Snižava nivo lošeg holesterola


Grejpfrut sadrži pektin, oblik rastvorljivog vlakna, koji, kako pokazuju rezultati istraživanja vršenih na životinjama, usporava razvoj ateroskleroze. Naime, životinjama koje su bile na ishrani bogatoj holesterolom i pektinom iz grejpfruta arterije su se suzile za 24 odsto, dok su onima čija je hrana obilovala holesterolom bez pektina iz grejpfruta arterije bile uže za 45 odsto.
Studija objavljena u stručnom časopisu ”Journal of Agricultural and Food Chemistry” pokazala je da žuti i crveni grejpfrut mogu sniziti nivo LDL (lošeg) holesterola u krvi, dok crveni grejpfrut snižava i nivo triglicerida.

Sprečava stvaranje kamena u bubregu

Ukoliko želite da smanjite rizik od stvaranja kamenja u bubregu pijte sok od grejpfruta. Studija objavljena u stručnom časopisu ”British Journal of Nutrition” pokazala je da se kod žena koje su svakodnevno pile od pola do jednog litra soka od grejpfruta, jabuke ili pomorandže, povećala pH vrednost urina, ali i pospešilo izlučivanje limunske kiseline, čime je znatno smanjen rizik od stvaranja kamenja u bubregu.

Preporučuje se i pušačima

Stručnjaci tvrde da se redovnim konzumiranjem soka od grejpfruta znatno smanjuju šanse za nastanak raka pluća i debelog creva.
Naime, tri čaše tog soka dnevno smanjuju aktivnost enzima koji aktivira kancerogene hemikalije iz duvanskog dima. U slučaju pacova u čije debelo crevo su ubrizgani karcinogeni, grejpfrut i njegova izolovana aktivna jedinjenja (apigenin, hesperidin, limonin, naringin, naringenin, nobiletin) primećna je apoptoza (samouništenje) ćelija raka, kao i pojačana proizvodnja zdravih ćelija debelog creva.

VIŠE SAVETA POTRAŽITE U BIO zelena medicina magazinu! 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here