Home Formula zdravlja Gajite šargarepu – zaštitite oči, stomak i pluća

Gajite šargarepu – zaštitite oči, stomak i pluća

214
0
SHARE

Bogata beta-karotenom, ova korenasta biljka štiti stomak, sprečava retinopatiju i različite vrste tumora, a naročito kancer pluća

Šargarepa je povrtarska biljka iz porodice štitara. U zavisnosti od sorte, deli se na kratke (dužine do šest centimetara), srednje kratke (do 12 centimetara) i dugačke (od 12 centimetara). Možete je gajiti ne samo u bašti već i na balkonu. Ukoliko želite da je gajite u saksiji na terasi, izaberite neku od kraćih vrsta, takozvanih bebi-šargarepa. Najbolje je posaditi je u martu. Tako ćete plodove brati celog leta, to jest sve do oktobra. Seme šargarepe kupuje se u rasadnicima i poljoprivrednim apotekama, a takođe se može prikupiti seme koje se formira unutar njenog cveta.

Ne preterujte s vodom
Šargarepa voli da bude izložena suncu, ali dobro podnosi i hladovinu. Biljke se normalno navodnjavaju i ponovo zalivaju čim se zemlja osuši. Vodite računa o zadržavanju vode, jer ukoliko je ima previše, koren može lako istruliti. Takođe, ne ostavljajte šargarepu predugo u zemlji, jer će postati fibrozna i tvrda.

PROČITAJTE I… Jedite (skoro) sve i mršavite

U mraku i pesku mogu se čuvati mesecima
Posle berbe – koja, u zavisnosti od vremena setve, traje do jeseni – šargarepa se ostavlja da se suši u prostoriji s dobrim protokom vazduha. Zatim se očisti od preostale zemlje i čuva na mestu gde se temperatura ne spušta ispod nule. Drži se na mračnom mestu, u drvenim kutijama ili poređana u suvom pesku.

Lekovitost šargarepe

Sprečava crevne infekcije i leči čir
Kad se jede sirova s maslinovim uljem i limunom, ili spremljena na pari, šargarepa sprečava crevne infekcije, i to zahvaljujući visokom sadržaju vitamina A, B i C, beta-karotena i vlakana, koji takođe čiste sluzokožu usta, nosa i grla. Šargarepa deluje protivupalno na sluzokožu probavnog trakta i pomaže obolelima od čira i gastritisa (isključivo kuvana). Sprečava truljenje hrane u crevima, pomaže njihovom čišćenju, otklanja gasove i nadimanje. Bogatstvo kalijumovim solima čini je dobrim diuretikom, a visok sadržaj celuloze, hemiceluloze i pektina podstiče izbacivanje čvrstih i tečnih otpadaka.

PROČITAJTE I… Ishrana- najveće istine i zablude

Jača kardiovaskularni sistem
Zahvaljujući pektinu, koji sadrži, šargarepa oslobađa krv od holesterola i triglicerida, dok beta-karoten jača kardiovaskularni sistem. Svež sok od šargarepe dobar je lek za anemiju, jer povećava broj crvenih krvnih zrnaca. Takođe, podstiče rad jetre, pa se organizam lakše štiti od bolesti. Pola litre soka od šargarepe dnevno povećava snagu i radnu sposobnost, te poboljšava apetit. Smatra se da zbog visokog sadržaja vitamina A ima važnu ulogu i u poboljšanju i očuvanju vida.

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here