Home Formula zdravlja Fitoterapijom protiv čira i gastritisa

Fitoterapijom protiv čira i gastritisa

272
0
SHARE

U prevenciji i lečenju probavnih tegoba – ključnu ulogu igra pravilna ishrana, ali ne treba zanemariti ni moć lekovitih biljaka.

Gastritis, čir, nedovoljno ili preterano lučenje želudačne kiseline samo su neke od tegoba s kojima se susreće skoro svaka treća osoba na našoj planeti. Za njihovo lečenje i prevenciju fitoterapeuti preporučuju razne biljne mešavine na bazi kičice, pelina, petrovca, hajdučke trave i mnogih drugih biljaka. Treba imati na umu da se čajevi gotovo uvek piju najmanje pola sata pre jela.

Biljke u borbi sa čirom i gastritisom

PELIN
Ova biljka je veoma popularna u narodnoj medicini, a prvenstveno je poznata kao odličan prirodni lek za čišćenje krvi i jačanje želuca. Pelin se preporučuje u slučaju svih bolesti želuca, lošeg varenja, mučnine, gastritisa, čira, nadimanja, nedostatka apetita…
Njegov glavni sastojak je absintin, koji mu daje specifičan miris i gorčinu. Pelin se često koristi u sklopu mešavina za lečenje bolesti želuca i raznih probavnih tegoba.

KIČICA
Jedan od glavnih sastojaka raznih biljnih mešavina za lečenje bolesti želuca jeste i kičica, koja obiluje gorkim materijama, a naročito se izdvajaju glikozidi eritrocentaurin i eritaurin. Upravo zahvaljujćui ovim blagotvornim sastojcima – uspešno rešava želudačne probleme.

PROČITAJTE I… Drevna tehnika: Kako iskoristiti moć biljaka

LINCURA
Koren lincure smatra se jednim od najmoćnijih prirodnih lekova za sve bolesti želuca. Pospešuje apetit, olakšava varenje i otklanja mučninu i žgaravicu. Najvažniji sastojci lincure jesu gorki glikozidi genciopikrin, genciamarin i gencin, koji pomažu u lečenju bolesti organa za varenje i jetre, kao i anemije i malarije. Koren lincure potopljen u domaćoj šljivovici izuzetno je popularan lek, koji se često dodaje raznim biljnim mešavinama. Napomena: Čaj od lincure uvek treba piti sat vremena pre jela, nikako za vreme obroka ili nakon njega.

PODUBICA
Reč je o još jednoj biljci koja je čest sastojak biljnih mešavina ta lečenje bolesti želuca i poremećaja u probavnom sistemu. Podubica ima antimikrobno i protivupalno dejstvo, stimuliše apetit i jača organizam. Kao mirisno, gorko sredstvo koristi se i za lečenje žuči, belog pranja, rana i hemoroida. Upotrebljava se u obliku praška, čaja ili tinkture.

VIŠE SAVETA POTRAŽITE U BIO zelena medicina magazinu! 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here