Home Aktuelno DIJAGNOZA ZAPISANA U BOJAMA – Sve nijanse ljudskog tela

DIJAGNOZA ZAPISANA U BOJAMA – Sve nijanse ljudskog tela

743
0
SHARE

Svi delovi tela – od očiju do kože i noktiju – imaju svoju prirodnu boju. Pomažemo vam da uočite razliku između normalnih pojava i promena koje zahtevaju lekarsku pažnju

Beličast jezik? Modri nokti? Zeleni urin? Ove naizgled netipične promene boje mogu biti znak upozorenja, te ukazivati na određene probleme u organizmu. Eksperti kažu da je boja, i pored primene visokotehnoloških medicinskih aparata i postupaka, još uvek važno indikativno dijagnostičko sredstvo. Uočavanje promena na koži i u telesnim tečnostima i danas lekarima pomaže da utvrde mnoge skrivene bolesti i poremećaje, baš kako su to činili iscelitelji u davna vremena.

  1. OČI

Šta je normalno: Beonjače treba da budu čisto bele celom površinom.

 

Šta nije normalno:

ŽUTA

To je tipičan znak žutice, oboljenja jetre koje karakteriše visok nivo bilirubina u krvi. Ove materije nastaju kao produkt razgradnje starih eritrocita u jetri, a potom se izbacuju iz organizma preko stolice. No, ukoliko jetra ne može efikasno obavljati ovu funkciju (zbog oboljenja poput hepatitisa), ili ako neka blokada sprečava transport žuči (koja sadrži bilirubin) iz ovog organa u creva (na primer, zbog kamena) – bilirubin se zadržava u organizmu. Obratite se lekaru što pre, radi neophodnih analiza.

 

JARKOCRVENA

na beonjači jednog oka

Ukoliko ne osećate bol a vid vam nije narušen, onda je u pitanju pucanje kapilara, što će se povući za nekoliko dana. Ukoliko promena ne nestane, obratite se oftalmologu, jer možda je u pitanju  infekcija ili, u mnogo ređim slučajevima, glaukom (bolest koja oštećuje optički nerv i narušava vid).

 

 

USNE

Šta je normalno: Za nijansu svetlije ili tamnije od boje sluzokože usne duplje.

 

Šta nije normalno:

BLEDORUŽIČASTE DO BELE

Mogući pokazatelj anemije, što znači da organizmu nedostaju gvožđe, vitamin B12 ili folna kiselina. Međutim, uzroci anemije mogu biti brojni: obilne menstruacije, postojanje fibroida, čak i prekomerno uzimanje aspirina ili brufena – zbog čega je najbolje zakazati lekarski pregled. Budući da su prekomerne doze gvožđa opasne po zdravlje, preciznu dozu suplementa može odrediti samo stručnjak.

 

KOŽA

Šta je normalno: Razumljivo, uobičajena boja kože.

 

Šta nije normalno:

ŽUĆKASTONARANDŽASTA

Ako su i beonjače žute, onda je verovatno reč o žutici. U slučaju da se ova dijagnoza odbaci, onda je možda u pitanju poremećaj koji se naziva karotenemija, što je posledica prekomernog konzumiranja namirnica bogatih pigmentom beta-karotena, poput šargarepe, bundeve, kajsije. (Ako nije ništa od pomenutog, onda je u pitanju nestručno utrljan samopotamnjivač!)

 

CRNE MRLJE

…na vratu, kolenima, u pazuhu, ručnim ili nožnim prstima.

Ako je koža u ovim delovima i gruba, potrebno je proveriti nivo šećera u krvi. Ove dispigmentacije (medicinski naziv: acanthosis nigricans) mogu biti bezopasna nuspojava korišćenja oralne kontracepcije ili terapije za nadoknadu hormona, ali i znak predijabetičkog stanja.

 

SMEĐE MRLJE

Verovatno je reč o melazmi, koja se javlja kad povišeni estrogen preterano stimuliše rad ćelija (melanociti) koje produkuju pigment. Melanociti naglašeno reaguju na sunčevu svetlost, pa ovi delovi kože brže i jače tamne nego koža oko njih. Melazme se najčešće pojavljuju u trudnoći, ali kontracepcija na bazi estrogena takođe može izazvati njihovu pojavu. Osobe tamnijeg tena sklonije su pojavi melazmi, jer njihove ćelije koje stvaraju melanin jače reaguju na sunce. Ginekolog može prepisati kontracepciju koja nije na bazi estrogena, a dermatolog predložiti zaštitu od sunca s mineralnim blokatorima, poput cink-oksida ili titanijum-oksida, koji, za razlku od brojnih hemijskih zaštita od sunca, blokiraju čitav svetlosni spektrum i sprečavaju dalje potamnjivanje kože. Postojeće dispigmentacije mogu se posvetliti primenom krema za izbeljivanje, hemijskog pilinga, mikrodermoabrazije ili laserskog tretmana.

 

BELE MRLJE

Ako se u okviru ovih mrlja nalazi ranica, onda je reč o formiranju nove kože. Ukoliko nije tako, dermatolog će utvrditi je li u pitanju vitiligo – autoimuno oboljenje, ili pak tinei verzikolor, prekomeran rast gljivica koje žive u lojnim žlezdama.

 

RUŽIČASTOCRVENA

preko obraza, nosa i brade

Moguće je da je reč o rozacei, kožnom oboljenju koje karakterišu prošireni kapilari kože lica, a koje se najčešće javlja kod osoba svetlog tena. Crvenilo mogu ublažiti laserski tretmani, kao i izbegavanje potencijalnih okidača, poput izlaganja sunčevim zracima i konzumiranja alkohola i začinjene hrane…

NASTAVAK POTRAŽITE U BIO zelena medicina magazinu!

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here