Home Preventiva Da – šećer je zaista opasan!

Da – šećer je zaista opasan!

408
0
SHARE

Donedavno se smatralo da su masnoće životinskog porekla glavni krivac za nastanak kardiovaskularnih oboljenja. Danas je sve više stručnjaka koji zasluge za to pripisuju šećeru, a osim toga smatraju ga odgovornim i za kancer.

Šećer i zdravlje

Koliko god stručnjaci upozoravali da je šećer štetan, naročito rafinisani beli, izgleda da ljudi još uvek nisu svesni da je zaista reč o ”beloj smrti”. Naročito teško je to objasniti osobama koje bez slatkiša i industrijske hrane ne mogu da zamisle život. Mnogi stručnjaci smatraju da je upravo on krivac za pojavu kako gojaznosti i dijabetesa, tako i kardiovaskularnih te malignih oboljenja. Osim toga, istraživanja pokazuju da je mnogo opasniji od životinjskih masti protiv kojih se vodi ozbiljna kampanja poslednjih decenija. U studiji Nacionalnog instituta za javno zdravlje u Holandiji istraživači su otkrili da se rizik od kancera udvostručio kod onih pacijenata koji su redovno unosili šećer. Dakle, smatra se da šećer hrani kancer, ali kako?

PROČITAJTE I… Dijagnoza zapisana na licu: Šta nam govori koža?

Šta otkriva PET sken
Pozitronska emisiona tomografija (PET) često se koristi za detektovanje i dijagnozu različitih tipova kancera. U pitanju je medicinska tehnika snimanja koja daje 3D sliku tkiva i organa. Te slike mogu pokazati da li tumor raste, da li se širi, i kako uobičajeni tretmani, kao što su radijacija i hemoterapija, deluju na oporavak pacijenta. PET snimak funkcioniše tako što se pacijentu ubrizga analog glukoze, jedinjenje čija je struktura slična strukturi glukoze (šećera). Analog glukoze privlači ćelije kancera, koje ga apsorbuju, ali ga ne mogu dalje metabolisati (kao što bi običnu glukozu), što omogućava ćelijama kancera i tumora da se pojave na PET snimku. Veoma je važno to što PET skener pokazuje da maligne ćelije vole slatko i svaki šećer koji unosimo u organizam samo ih još više privlači. Dakle, šećer je glavni izvor goriva koji ubrzava množenje ćelija, njihov kontinuiran razvoj, i na kraju metastaziranje (širenje kancera na druge delove tela).

Šta kažu istraživanja
Naučnici smatraju da šećer jača, služi kao gorivo i podstiče razvoj kancera. Naime, višak prostih ugljenih hidrata uzrokuje biohemijske promene koje stvaraju osnovu za razvoj premalignih tumora. Istraživači na Dana Farber Kancer institutu u Bostonu otkrili su vezu između uznapredovalog raka debelog creva i visokog glikemijskog opterećenja. Takođe, povezana studija Odseka epidemiologije na Univerzitetu Kalifornije pokazuje da hiperinsulinemija i insulinska rezistencija mogu podstaći razvoj kolorektalnog kancera. Hiperinsulinemija je stanje što nastaje usled viška insulina koji cirkuliše krvotokom u odnosu na očekivani nivo glukoze.

Ovo stanje je često povezano s hipertenzijom, gojaznošću, dislipidemijom (abnormalna količina lipida, kao što su holesterol ili masti, u krvi) i netolerancijom na glukozu. Insulinska rezistencija je poremećaj kod kojeg tkiva slabije reaguju na insulin, hormon koji nastaje u pankreasu i reguliše nivo glukoze u krvi. Posledica insulinske rezistencije jeste lučenje velike količine insulina u pokušaju da se održi normalan nivo glukoze u krvi. Ovo se naziva preddijabetsko stanje, i može dovesti do razvoja dijabetesa tipa 2.

SAZNAJTE… Zašto treba koristiti steviju?

Ove studije sugerišu da ishana bogata glukozom, u kombinaciji s lošom reakcijom na insulin, može doprineti stvaranju metaboličkog okruženja koje je pogodno za razvoj raka.

Industrijski sokovi – najveći krivci
Istraživanja koja su obuhvatila žene u postmenopauzi takođe su potvrdila štetnost šećera. Ispitanice koje su redovno pile zaslađena pića, imale su 70 odsto veći rizik od razvoja estrogen-zavisnog tipa 1 endometrijalnog karcinoma (najčešći oblik) u poređenju s ženama koje su ove napitke konzumirale u mnogo manjoj meri ili nikako. Dr Sara Tejer, specijalista za rak pankreasa, jedan od karcinoma koji je najteže dijagnostikovati i lečiti, smatra da je svakodnevno konzumiranje industrijskih sokova jedan od četiri glavna faktora rizika, pored pušenja, porodične istorije i rase. Ona je dalje navela da studije pokazuju da dve konzerve soka nedeljno mogu povećati rizik od raka pankreasa za 87 odsto. Sav taj dodatni šećer vrši pritisak na pankreas, on se napreže, ali ne može da izađe na kraj s potrebom za insulinom, što istraživači nazivaju ”mutantna glukozna bomba”. Ove šećerne bombe mogu poremetiti dejstvo važnih proteina kao što je hemoglobin, onesposobiti ih i na kraju onemogućiti pravilan dotok krvi do tkiva. Ćelije kancera žive u anaerobnoj sredini, to jest sredini bez kiseonika. Pored toga, višak šećera uzrokuje taloženje masti i insulinsku rezistenciju. Znajući sve ovo, ishrana koja u obzir uzima glikemijsko opterećenje svakog obroka može poslužiti kao važna smernica za modifikaciju ishrane onkoloških bolesnika koji su na konvencionalnim tretmanima. Cilj je da se nastavi smanjivanje glikemijskog opterećenja kod pacijenta i istovremeno redukuje insulinska rezistencija, kako bi se izgladnele ćelije kancera koje žude za glukozom.

VIŠE SAVETA POTRAŽITE U BIO zelena medicina magazinu! 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here