Home Aktuelno Da li je sirovo mleko opasno?

Da li je sirovo mleko opasno?

522
0
SHARE

Najnoviji izveštaj američkih biologa uzburkao je javnost i ponovo pokrenuo raspravu o upotrebi nepasterizovanog mleka.

Sirovo mleko i zdravlje

Američki Centar za kontrolu bolesti u februaru je objavio studiju u kojoj je sirovo mleko označeno kao opasno za ljudsku ishranu. To je izazvalo lavinu tendencioznih naslova u medijima prema kojima je nepasterizovano mleko bezmalo smrtonosno. Posebno su bili ugroženi interesi pojedinaca i grupa koji imaju specifične navike u ishrani, poput onih koji jedu sirovu hranu ili pripremaju mlečne proizvode u kućnoj radinosti. Međutim, kao što to obično biva, istina je negde između.

Šta, zapravo, piše u izveštaju
U izveštaju Centra za kontrolu bolesti navodi se da postoji čak 150 puta više šansi da nepasterizovano mleko izazove trovanje hranom nego pasterizovano, a takva epidemija imala bi stopu hospitalizacija čak 13 puta veću od onih koje uključuju pasterizovane mlečne proizvode. Iako sirovo mleko ne konzumira više od jedan odsto stanovništva, to je prilično zapanjujuće, jer znači da na svako trovanje pasterizovanim dolazi 150 onih koji su se razboleli nakon konzumiranja presnog mleka. Ako vam se u glavi stvorila slika bolnice preplavljene ljudima otrovanim sirovim mlekom – odmah je zaboravite!


Kad se sagleda kompletan izveštaj, postaje jasno da je trovanje hranom rizik za mnoge vrste hrane, te su morski plodovi i živinsko meso, a zatim jaja i govedina daleko češće povezani s epidemijama nego upotreba sirovog mleka. Učestalije je i trovanje orašastim plodovima, kanditorskim proizvodima, pa čak i voćem. Bez obzira na to koliko alarmantno zvučali napisi u medijima, statistički gledano – mlečni proizvodi su na samom dnu liste.

Kakvo je stanje na terenu
Trend jutarnjeg ispijanja čaše svežeg mleka nije nova moda, ali je sve zastupljeniji, posebno u zapadnom svetu. Dok ga neki ispijaju samo zbog karakterističnog ukusa, drugi mu pripisuju izuzetnu lekovitost, a za neke je ključ regeneracije i eliksir mladosti. Traganje za dobrim zdravljem i dužim životom dovelo je do toga da je broj onih koji piju sirovo mleko s jedan odsto 2015. godine, kad je studija počela, do danas skočio na tri odsto. I ne samo to! Primetan je i porast proizvodnje sireva i mlečnih proizvoda od sirovog mleka. U Kaliforniji je, recimo, u proteklih sedam godina proizvodnja nepasterizovanog mleka povećana za čak 25%!
Ako se vratimo izveštaju i potražimo podatke o tome da li se broj trovanja hranom povećao proporcionalno sve većem interesovanju za sirovo mleko – pronalazimo neznatan skok od 1,3% na ukupnu populaciju.

PROČITAJTE I… Zdrava biljna mleka

Šta presno mleko ima što pasterizovano nema?

Bitno je naglasiti da je po hemijskom sastavu presno i pasterizovano mleko sasvim isto. Mleko sadrži obilje vitamina (A, D, E, K i većinu vitamina B-kompleksa), a bogato je i kalcijumom, fosforom, kalijumom i selenom. Sve ove hemijske supstance postojane su na temperaturama nižim od 120°C, dok se pojedini proteini, kojima mleko takođe obiluje, razlažu tek na temperaturama višim od 150°C. Budući da se pasterizacija odvija na daleko nižim temperaturama, jasno je da ne utiče na hemijski sastav. Međutim, u tehnološkom postupku gube se dobre bakterije i neki enzimi koji mogu da imaju izvesno pozitivno dejstvo na čovekovo zdravlje.

S druge strane, sirovo mleko, a posebno ako se dobija s velikih farmi pomoću mehaničkih muzilica, može da sadrži krv i gnoj (posledica mastitisa kod krava), mikroorganizme, ali i antibiotike… Ukoliko se krave gaje na malim farmama i ručno muzu, ovaj procenat daleko je niži jer se o svakoj životinji brine posebno i nema preventivne upotrebe antibiotika na sva grla.

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here