Home Aktuelno Bolest poljupca: Ribom i svežim voćem protiv mononukleoze

Bolest poljupca: Ribom i svežim voćem protiv mononukleoze

720
0
SHARE

Antioksidansi i omega-3 masne kiseline najbolji su saveznici u borbi s ovim oboljenjem, dok mu prerađena hrana, slatkiši i grickalice i te kako idu naruku.

Infektivna mononukleoza je bolest koju u 90 odsto slučajeva izaziva Epštajn-Barov virus (EBV), a vrlo retko citomegalovirus (CMV). Karakterišu je malaksalost i iscrpljenost, što može trajati i do nekoliko nedelja. Reč je o oboljenju poznatom i kao „bolest poljupca“, budući da se tako najčešće prenosi. Međutim, francuski poljubac nije jedini način da se osoba inficira. S obzirom na to što se virus prenosi putem pljuvačke, treba izbegavati korišćenje istog posuđa ili pribora za jelo. Zaraza se takođe širi kijanjem ili kašljanjem.

Bolest poljupca ili obična upala grla?

Napad virusa u početku je najčešće praćen samo malaksalošću, a konkretniji simptomi javljaju se četiri do sedam nedelja nakon infekcije. Mogu se javiti povišena telesna temperatura (od sedam do 14 dana), bol i crvenilo grla (intenzivno od pet do sedam dana), uvećane limfne žlezde na vratu (postepeno se smanjuju tokom tri nedelje), kao i mučnina ili gubitak apetita. Većina simptoma slična je bakterijskoj upali grla, ali kad je u pitanju bolest poljupca, limfne žlezde na vratu se „grupišu“ i postaju bolne na dodir, a može doći i do uvećanja jetre ili slezine, što se oseća pod prstima ispod rebarnog luka.

Analiza krvi potvrđuje sumnje

Najsigurniji način za uspostavljanje dijagnoze jeste analiza krvi – ispituje se postojanje antitela protiv EBV, koja otkrivaju fazu bolesti, a u slučaju mononukleoze nalazi pokazuju i oslabljenu funkciju jetre. Iako EBV ostaje u telu osobe do kraja njenog života, jednom preležana mononukleoza više se ne vraća. Pritom, EBV nalazi se u telu mnogih osoba, ali to ne znači da će se nužno javiti „bolest poljupca“.

PROČITAJTE I… Napravite prirodne kapi za nos

Oporavak bez lekova

Budući da lek za EBV ne postoji, pacijentima se savetuje mirovanje. Fizička aktivnost se ne preporučuje, jer može izazvati komplikacije, posebno sa slezinom. U dogovoru s lekarom, mogu se uzimati lekovi za snižavanje telesne temperature, dok se kortikosteroidi nešto ređe koriste, jer u nekim slučajevima mogu pogoršati stanje. Pojedini lekari preporučuju žvakanje tvrdih bombona, jer se tako pospešuje izbacivanje nakupljenog sekreta u grlu. Preporučuje se ispiranje grla mešavinom mlake vode i soli, a ishrana se mora temeljiti na zdravim namirnicama, koje treba kombinovati u više manjih porcija tokom dana.

Zbogom prerađenim namirnicama

Ljudima koji imaju mononukleozu ne preporučuju se industrijski prerađene namirnice – hleb od rafinisanog belog brašna treba zameniti onim od integralnih žitarica, umesto gaziranih pića piju se sveže ceđeni sokovi, dok slatkiši puni šećera i aditiva ustupaju mesto voću organskog porekla ili ponekoj kašičici meda, što smiruje upalne procese. Preporučuju se prvenstveno namirnice bogate antioksidansima, koji jačaju imunološki sistem – pravi izbor je bobičasto voće (umesto čokoladice iz automata pojedite šaku borovnica, malina ili brusnica), ili paradajz (naročito kuvani) a od povrća treba jesti zeleno lisnato, kao i slatku papriku.

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here