Home Aktuelno BILJNI KARMINATIVI – Hajde da naučimo da ih koristimo da bismo sprečili...

BILJNI KARMINATIVI – Hajde da naučimo da ih koristimo da bismo sprečili nadimanje

832
0
SHARE
nadimanje

Zeleno kraljevstvo nam pristiže u pomoć i leči ove prilično česte i neprijatne tegobe

Andrea Lulji

Cumino=Kumin

Menta=Nana

Finocchio=Komorač

Zenzero=Đumbir

Coriandolo=Korijandar

Camomilla=Kamilica

Carvi=Kim

Cardamomo=Kardamom

Šta znači „karminativ“?

Karminativ je stari termin za koji se smatra da se koristio u značenju ,,izbaciti, očistiti, raščistiti“ odnoseći se na ,,vetrove“, počevši od Salernitanske medicinske škole, a koristi se i danas. Dakle, očigledno je da je reč o biljkama koje su posebno korisne u slučaju nadimanja.

Kako nastaje nadutost i kako mogu da pomognu biljni karminativi?

Iza naizgled bezazlene i veoma česte nadutosti kriju se izuzetno složeni mehanizmi, koji se mogu razlikovati od pojednica do pojedinca.

Pogledajmo neke podatke: svakog dana u našem digestivnom kanalu stvori se ili u njega uđe više litara gasova, jedan deo njih potiče od gutanja vazduha (aerofagije), jedan deo od reakcije između hlorovodonične kiseline koja izlazi iz želuca i sreće sekreciju pankreasnog bikarbonata (uz stvaranje ugljen-dioksida), jedan deo potiče od fermentacije (uglavnom u debelom crevu) fermentabilnih supstanci (kao na primer vlakana), a jedan deo čak potiče od retrodifuzije gasova iz krvi.

Nadut stomak, ali kaiš ne steže

Ono što je značajno jeste da od više litara gasova stvorenih ili unetih u digestivni kanal samo jedan mali deo izađe kroz podrigivanje ili ,vetrove, velika većina gasova bude bukvalno riasorbovana, oslobođena u krvi i eliminisana putem disanja.

Pored toga, naglašavamo da problem sa nadimanjem ne zavisi samo od toga koliko gasa se stvara u digestivnom kanalu, već i od drugih faktora, na primer, od preosetljivosti creva. Naime, često govorimo da nas ,,kaiš ne steže“, odnosno da se stomak objektivno nije naduo, ali uprkos tome oseća se nadutost, a smatra se da je upravo to fenomen koji može da zavisi od problema sa pokretljivošću i preosetljivosti creva.

Biljni karminativi su veoma korisni kod nadimanja upravo zato što deluju uz pomoć višestrukih mehanizama. Spisak je veoma dugačak, navešćemo samo one ,,karminative“ koji su najpoznatiji i koji se lako pronalaze u prodaji….

NASTAVAK POTRAŽITE U BIO zelena medicina magazinu!

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here