Home Isprobali smo AROMATIČNA VODA: Kako da je napravite?

AROMATIČNA VODA: Kako da je napravite?

504
0
SHARE

U prošlosti se ova voda veoma mnogo koristila, jer pomaže u slučaju najčešćih problema s kožom. Zašto je ne bismo vratili u upotrebu?

Aromatična voda i zdravlje

Lekovito dejstvo destilovane aromatične vode, dobro poznate francuskim terapeutima, može biti od posebne koristi leti, naročito nakon godišnjeg odmora provedenog na moru, kad je koža – pod uticajem toplote i znoja – često nedovoljno hidrirana, te gubi elastičnost i sjaj.

,,Istorijski“ metod
Kod aromatične destilovane vode, ili hidrolata, vodena baza – koju obično čini destilovana voda – obogaćuje se isparljivim i u vodi rastvorljivim aktivnim sastojcima što ih nalazimo u biljkama. Uglavnom se dobijaju tako što se biljni materijal podvrgava destilaciji, tokom koje voda u obliku pare izvlači iz lekovitog bilja razne aktivne sastojke što prelaze u tečnost. Ali, za razliku od eteričnih ulja, dejstvo aromatične vode je delikatnije, te nema rizika od predoziranja.

SAZNAJTE I… Šta je živa voda?

Nema je baš mnogo u prodaji
U prošlosti se veoma mnogo koristila, a tadašnji farmaceuti su je pravili po starim recepturama. Međutim, danas se sve manje koristi. Nema je baš mnogo na tržištu, a kozmetička industrija kao da je zaboravila koliko su dragocena lekovita svojstva ovih posebnih vodenih preparata. Veoma je sužen izbor proizvoda na tržištu, a preparati koji su nam dostupni uglavnom sadrže biljke poput hajdučke trave, kamilice, različka, ruže, cvetova narandže, skrivenosemenica i lavande.

Domaća verzija
Da biste otkrili blagotvorna dejstva aromatične vode, ne morate se ograničivati na tih nekoliko proizvoda koje nudi kozmetičko tržište. Jednostavno, napravite ,,domaću“ aromatičnu vodu, koristeći običnu destilovanu vodu (može se kupiti u svakoj apoteci) i eterična ulja, koja odabirete po potrebi i ukusu.

PROČITAJTE I… Drevna tehnika: Kako iskoristiti moć biljaka?

Čemu služi
Aromatična voda može se koristiti i u lekovite i u čisto kozmetičke svrhe, a ima i unutrašnju i spoljnu upotrebu. Na primer, možete je koristiti kao i vodicu za ispiranje usta – u slučaju upale desni, zapaljenja usta i grla, ali i vaginalne suvoće praćene iritacijom, svrabom i manjim iscetkom. Ipak, i dalje se najčešće koristi u kozmetici: aromatična voda može predstavljati izvrsno kozmetičko sredstvo za čišćenje i negu kože. Možete osvežiti, očistiti i okrepiti kožu tako što ćete ovu vodu koristiti kao losion, to jest utapkati je u kožu tupferom.

Idealna za najmlađe
Ova voda odgovara osetljivoj dečjoj koži, obnavlja iziritiranu kožu (usled izlaganja sunčevim zracima ili slanoj morskoj vodi) i hidrira onu umornu, bez sjaja. Zahvaljujući firmama specijalizovanim za ovaj sektor, u prodaji je i aromatična voda predviđena za unutrašnju upotrebu (uzima se oralno, tako što se nekoliko kafenih kašičica rastvori u litru vode i popije u toku dana). Kad se uzima na taj način, pozitivno deluje na funkcionisanje i zdravlje celog organizma.

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here