Home Formula zdravlja Aromaterapija: lek za dušu i telo

Aromaterapija: lek za dušu i telo

252
0
SHARE

Inhalacija, kupka i masaža eteriènim uljima blagotvorno deluju protiv stresa, glavobolje, prehlade, kožnih oboljenja, bronhitisa i kašlja.

Aromaterapija ili lečenje mirisom podrazumeva upotrebu eteričnih ulja (dobijenih iz korena, stabljike, lišæa, semena i cvetova biljaka) u terapiji različitih zdravstvenih tegoba.

Kako se upotrebljava eterično ulje?

Pre nego što se primeni u masaži i kupci, eterično ulje mora da se razblaži u odgovarajućoj supstanci koja se naziva “nosaè” ili “osnovno ulje”. Za masažu se, kao nosaè, upotrebljava hladno ceđeno biljno ulje vrhunskog kvaliteta – bademovo, suncokretovo ili ulje od koštica grejpfruta.

Aromaterapija se sprovodi pod nadzorom stručnog terapeuta (naročito tokom trudnoće i dojenja), koji će, nakon što stekne uvid u zdravstveno stanje pacijenta, preporučiti odgovarajuće eterično ulje i način na koji ga treba upotrebljavati.

Inhalacija se sprovodi na tri načina:
* Nekoliko kapi odabranog eteričnog ulja kapnite na tkaninu, stavite je na nos i udahnite.
* Nekoliko kapi eteričnog ulja stavite u posudu sa vruæom vodom, pa glavu i posudu pokrijte peškirom i 4-5 minuta udišite paru.
* Eterièno ulje može se koristiti i u mirisnoj svetiljci (vrsta raspršivača). Ova metoda najčešće se primenjuje sa ciljem da se poboljša raspoloženje ili otkloni uznemirenost.

PROČITAJTE I… Spa u vašem kupatilu

Kupke
Upotreba eteričnih ulja u vodi za kupanje jedan je od najjednostavnijih načina primene ovih blagotvornih kapljica.
* Izmešati 30 kapi eteričnog ulja i 20 kašičica osnovnog ulja. Deset kašika ove mešavine rastvoriti u vodi za kupanje, zatvoriti vrata i prozore pa se relaksirati desetak minuta.

Masaža
Tokom masaže eterična ulja ulaze kroz pore u tkivo i krvotok te se prenose po celom telu. U zavisnosti od vrste ulja i njegovog hemijskog sastava, deluje se na određena tkiva, organe i organske sisteme.
* Izmešati 8 do 12 kapi eteričnog ulja i 6-8 kašičica osnovnog ulja. Pripremljenu mešavinu koristiti za masažu.

Upozorenje
Mogućnost alergija
Iako eterična ulja pomažu u lečenju različitih tegoba, mogu da izazovu kožne alergije ili da podstaknu napade astme. Da bi se smanjio rizik od pojave neželjenih reakcija, neophodno je upotrebljavati najčistija eterična ulja.

Oprez trudnicama
Trudnice moraju da izbegavaju pojedina eterična ulja. Zato pre primene aromaterapije treba da se posavetuju sa stručnjakom.

Blagotvorno dejstvo eteričnih ulja

Geranijum
Eterično ulje geranijuma deluje antibakterijski, ublažava bolove, štiti od upala, ublažava grčeve, relaksira, podstiče probavu…
Kada se koristi?
Ove blagotvorne kapljice koriste se za ublažavanje stresa i anksioznosti, eliminišu celulit i podstièu izbacivanje viška tečnosti. Mogu biti od velike koristi u otklanjanju tegoba izazvanih hemoroidima, lumbagom, reumatizmom, dijabetesom, dijarejom, menopauzom, ali i u ublažavanju menstrualnih bolova, umora i nesanice. Koriste se i za čišæenje posekotina i površinskih rana.

PROČITAJTE I… Napravite prirodne delotvorne inhalacije

Lavanda

Eterično ulje lavande ima umirujuće, antivirusno i antibakterijsko dejstvo, jača imunitet i pospešuje izlučivanje vode. Deluje i kao antiseptik te podstiče obnovu ćelija kože.
Kada se koristi?
Pomaže u slučaju problema sa nesanicom, glavoboljom i migrenom. Može se upotrebiti za saniranje posekotina, ogrebotina, opekotina, akni, dermatitisa i ekcema, ublažavanje posledica toplotnog udara i uboda insekata. Koristi se za èišæenje rana i njihovo brže zaceljivanje, protiv muènine, a odlično je sredstvo za opuštanje u sluèaju grèeva i napetosti mišiæa.

Bosiljak
Kapi eteričnog ulja bosiljka imaju analgetsko, protivupalno, antiseptičko, antivirusno i umirujuæe dejstvo, stimulišu limfni sistem, podstiču izlučivanje vode iz organizma, pospešuju razmenu materija u tkivima i ubrzavaju cirkulaciju.
Kada se koristi?
Može se upotrebljavati u slučaju bronhitisa, prehlade, depresije, epilepsije, bolova u uhu, povišene telesne temperature, histerije, migrene, nesvestice, fizičke i mentalne iscrpljenosti, paralize, mučnine… Koristi se i za negu masne i oštećene kose.

 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here