Home Preventiva Ajurveda – Biljne vrećice leče telo i um

Ajurveda – Biljne vrećice leče telo i um

653
0
SHARE
lekovita ulja

Terapija lekovitim uljima i tropskim biljkama podstiče cirkulaciju, oslobađa od bolova, poboljšava san, smanjuje znojenje… a može pomoći i u lečenju ekcema, reume, anksioznosti i depresije

Razgovarala: Radenka Marković

Aleksandra Kostić, ajurvedski praktičar

Ajurvedske masaže važan su deo životne filozofije i medicine kakve podrazumeva ajurveda, a predstavljaju mnogo više od onoga što čovek u Evropi obično podrazumeva pod masažom.

Kao i sve druge masaže, one prvenstveno opuštaju telo, ali, kako navodi Aleksandra Kostić, ajurvedski praktičar u beogradskom centru “Ajurveda”,  podrazumevaju i svojevrsnu terapiju, jer omogućavaju uspostavljanju unutrašnje ravnoteže organizma.

To se postiže posebnim pokretima, tako što se, uz primenu lekovitih ajurvedskih ulja, masiraju određene marma tačke za protok energije.

„Osim toga, masaža poboljšava cirkulaciju krvi, što obezbeđuje dobru ishranu tkiva, oslobađa zglobove od bola, podstiče kretanje životne energije, koju u Indiji zovu prana, a u Kini či. Ona popravlja san, ubrzava metabolizam, smanjuje znojenje.

Pored toga što hidrira i omekšava kožu, pomaže u lečenju ekcema. Postoje i masaže koje pomažu u slučaju respiratonih tegoba, poput zapušenog nosa i problema sa sinusima“, kaže naša sagovornica, dodajući da je ajurvedska masaža dobra i za limfnu drenažu.

Za svaki problem poseban biljni miks

Unajkraće, suština tako velikog učinka ajurvedske masaže nalazi se u tri stvari: u prirodnom lekovitom ulju, posebnim biljkama što rastu u Indiji i tehnici koju primenjuju praktičari. Naša sagovornica izučavala je ajurvedu na Himalajima i u Kerali, u Indiji. Tamo je naučila i da spravlja posebne biljne vrećice za terapeutsku masažu, kao i da ne treba dvaput da stavlja u vrećicu istu vrstu biljaka niti istu gramažu.

„Svaki čovek je priča za sebe. Tako da smesu spravljam prema čoveku koji je preda mnom. Prvo ga upoznam, porazgovaram s njim da bih napravila njegov psihološki i fiziološki profil, pa tek onda pristupam odabiru biljaka.

Pritom poštujem proporcije u mešanju biljaka iz recepata starih i po 5.000 godina kojih su se držale stare indijske porodice. U tom miksu biljaka nekad bude i pirinča, a ponekad on sadrži čak 40 vrsta biljaka. Sama receptura zavisi od toga za šta se mešavina priprema, drugim rečima – je li u pitanju reuma, artritis, neki psihološki problem ili nešto sasvim treće“, kaže Aleksandra.

Kako se pripremaju vrećice?

Na gusto tkanu gazu debljeg proreda stavi se odabrana mešavina biljaka. Zatim se gaza tačno propisan način vezuje i umače u topla ulja. Njome se potom prelazi preko kože.

Oprez pri izboru praktičara

Baš u tim pokretima prevlačenja gaze preko kože, prema rečima naše sagovornice, ogleda se veština praktičara, jer on to mora izvesti dovoljno vešto i brzo kako klijentu ne bi opekao kožu. Jer, kaže, dešavalo se, čak i u Indiji, kolevci ajurvedskih masaža, da turisti dožive opekotine i završe na klinikama jer su se prepuštali masažama neobučenim ljudima.

Da se to ne bi desilo, praktičar mora pripremiti kožu za tretman – kako bi ona mogla podneti vrućinu a pritom ne izgoreti. Osim toga, mora dobro poznavati tehniku masaže (vrećicom prelazi preko tačno određenih puteva i vuče energiju nadole). Energetska priprema i posebna masaža, koja je takođe u službi pripreme, traju 10 do 15 minuta, a sam tretman pola sata do 40 minuta.

Koliko će biti tretmana – zavisi od stanja i problema samog pojedinca.

Masaža pomaže anksioznim i depresivnim ljudima

Osim što otklanja fizičke smetnje, poput tegoba izazvanih problemima s kostima i zglobovima, masaža biljnim vrećicama naročito dobro deluje na anksiozne i depresivne osobe…

NASTAVAK POTRAŽITE U BIO zelena medicina magazinu!

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here