Home Moć uma 5 PITANJA ZA HIPNOTERAPEUTA

5 PITANJA ZA HIPNOTERAPEUTA

434
0
SHARE

U nameri da vas što bolje upoznamo s uticajem ove metode na opšte psihofizičko zdravlje, razgovarali smo s kliničkim hipnoterapeutom. Evo šta je rekla na ovu temu.

Dr Dana Radusin Pejčić, klinički hipnoterapeut, 065/235-21-35

Veoma je važno da se hipnoterapeutu javite svojom voljom a ne po nečijem nagovoru,

U razvijenim zemljama, odlazak na hipnoterapeutske seanse predstavlja stvar mentalne higijene. Međutim, kod nas se još uvek zazire od ove metode jer je uvreženo pogrešno mišljenje da osoba tokom seanse pada u trans, gubi svest i nekontrolisano iznosi svoje najintimnije tajne.

Da li ću biti bez svesti?

Dok je u hipnotičkom stanju, osoba nije bez svesti. Ne pada u trans, ne gleda u zamišljenu tačku ni klatno sata na zidu, kao što se prikazuje na filmovima, i ne iznosi svoja najintimnija iskustva, osećanja, misli i strahove bez ikakve kontrole.

Naprotiv, nalazi se u stanju potpune relaksacije i fokusirane koncentracije, tako da ne postoji mogućnost da bude izmanipulisana niti da se ne seća seanse.

Kako izgleda seansa?
Poseta hipnoterapeutu je prijatno i opuštajuće iskustvo. Sastoji se iz tri faze – uvodnog razgovora, duboke psihofizičke relaksacije i retrospektive. Prvi uvodni razgovor traje 20-30 minuta, jer se tokom njega hipnoterapeut i klijent upoznaju i postavljaju ciljeve terapije.

Ostali razgovori su kraći. Posle uvodnog razgovora, terapeut klijenta, uz njegovu saglasnost, uvodi u stanje hipnoze (stanje ljudskog uma pri kojem svesni deo moždane aktivnosti ustupa prostor podsvesnom delu, u cilju aktiviranja prirodnih potencijala za otklanjanje prepreka koje onemogućavaju osobu da funkcioniše u skladu sa sobom i svojom okolinom).

U tom stanju zadržava ga 40-50 minuta. Nakon što ga vrati u potpuno budno stanje, postavlja mu ciljana pitanja, kako bi zajedno napravili retrospektivu svakog dela seanse i ostvarenih dobrobiti. Pozitivne efekte klijent registruje odmah, kao osećaj rasterećenosti, nove snage…

VIŠE SAVETA POTRAŽITE U BIO zelena medicina magazinu! 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here